Historia

Historia Restauracji ZAMKOWA związana jest z okresem lat dziewięćdziesiątych. Lokal usytuowany jest w Zamku Książąt Pomorskich, malowniczym miejscu nad Odrą, w samym sercu Szczecina. Miejsce z duszą, klimatem, wprost wyjątkowe… Wyróżnia je zamiłowanie do tradycji, pielęgnowanej przez kolejne trzy pokolenia rodziny Kunikowskich, dla których gastronomia to nie tylko ciężka praca, ale przede wszystkim pasja, zaangażowanie i determinacja w dążeniu do celu.

Początkowo we wnętrzach lokalu  znajdowała się Kawiarnia, ulubione miejsce nie tylko szczecinian, ale też turystów krajowych i zagranicznych, odwiedzających nasze miasto. Przez wiele lat istnienia, lokal zmieniał swój wygląd, zachowując przy tym renesansowy charakter. W 1993 roku Kawiarnię zastąpiono Restauracją pod niezmienioną nazwą ZAMKOWA. Surowe wnętrza stopniowo zmieniały się w eleganckie sale, idealne dla celebrowania ważnych wydarzeń w życiu naszych gości. To w naszych wnętrzach mieliśmy zaszczyt podejmować Pana Prezydenta Lecha Wałęsę, Kanclerza Niemiec Gerharda Shrödera, Pana Prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego i innych znamienitych gości. To tu celebrowane są istotne wydarzenia, nie tylko regionalne, ale także mające szerszy wymiar. Wspomnieć należy chociażby Uroczystość wieńczącą powołanie w 1999 roku Wielonarodowego Korpusu Północno- Wschodniego.

Przez wiele lat istnienia Restauracja ZAMKOWA zmieniała także swoje menu, dostosowując je do potrzeb i oczekiwań gości. Nie boimy się nowych trendów i wyzwań. Konkurując z wieloma lokalami gastronomicznymi, staramy się budować swoją markę i produkt, czyniąc go rozpoznawalnym nie tylko w regionie, ale także poza nim. W 2012 roku przyznano Restauracji nagrodę Perła 2012 w ramach Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Nagroda ta została przyznana za najlepszą regionalną potrawę województwa zachodniopomorskiego: „Sandacz w ziarnach słonecznika na placku z kiszonej kapusty”. W 2013 roku Restauracja ZAMKOWA stała się członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a w roku 2014 ponownie otrzymała nagrodę Perła 2014 za najlepsza potrawę regionalną: „Sieja miedwieńska serwowana z kurkami”.

galeria-restauracja

Naszą misją jest tworzenie i doskonalenie kompleksowej oferty, która zadowoli najbardziej wysublimowane gusta klientów Restauracji. W tym celu współpracujemy z ludźmi, dla których gastronomia jest nie tylko sztuką tworzenia, ale, tak jak dla nas, jest pasją, tradycją i zamiłowaniem…